Trustpilot

Anti-inflammatorisk lunch med lax

🌿 Anti-inflammatorisk lunch

Quinoasallad med lax, avocado och grönt (2 portioner)

Ingredienser

  • 120 g quinoa – rik på protein och fibrer

  • 150 g varmrökt eller ugnsbakad lax – källa till omega-3-fettsyror

  • 1 avocado i tärningar – nyttiga fetter och E-vitamin

  • 1 näve färsk spenat – antioxidanter, järn och folat

  • 10 körsbärstomater, halverade – rika på lykopen och C-vitamin

  • ½ gurka i tärningar – vätskefylld och fiberrik

  • 1 liten rödlök i tunna skivor – innehåller quercetin, en antiinflammatorisk flavonoid

  • 1 msk pumpakärnor eller solroskärnor – bra källor till zink och magnesium

Dressing

  • 2 msk extra jungfruolivolja – antiinflammatoriska fettsyror

  • 1 msk citronsaft – C-vitamin, förbättrar järnupptaget

  • ½ tsk gurkmeja + en nypa svartpeppar – för optimal absorption av curcumin

  • 1 tsk dijonsenap – ger smak och stöder matsmältningen

  • Salt och peppar efter smak


Gör så här

  1. Skölj quinoan noggrant och koka enligt anvisningarna (ca 12–15 min). Låt svalna något.

  2. Dela laxen i mindre bitar.

  3. Blanda quinoa med spenat, körsbärstomater, gurka och rödlök i en stor skål.

  4. Vänd försiktigt ner avocadon.

  5. Vispa ihop olivolja, citronsaft, gurkmeja, svartpeppar och senap till en dressing.

  6. Häll dressingen över salladen, strö på kärnorna och toppa till sist med laxen.