🌿 Anti-inflammatorisk lunch
Quinoasallad med lax, avocado och grönt (2 portioner)
Ingredienser
-
120 g quinoa – rik på protein och fibrer
-
150 g varmrökt eller ugnsbakad lax – källa till omega-3-fettsyror
-
1 avocado i tärningar – nyttiga fetter och E-vitamin
-
1 näve färsk spenat – antioxidanter, järn och folat
-
10 körsbärstomater, halverade – rika på lykopen och C-vitamin
-
½ gurka i tärningar – vätskefylld och fiberrik
-
1 liten rödlök i tunna skivor – innehåller quercetin, en antiinflammatorisk flavonoid
-
1 msk pumpakärnor eller solroskärnor – bra källor till zink och magnesium
Dressing
-
2 msk extra jungfruolivolja – antiinflammatoriska fettsyror
-
1 msk citronsaft – C-vitamin, förbättrar järnupptaget
-
½ tsk gurkmeja + en nypa svartpeppar – för optimal absorption av curcumin
-
1 tsk dijonsenap – ger smak och stöder matsmältningen
-
Salt och peppar efter smak
Gör så här
-
Skölj quinoan noggrant och koka enligt anvisningarna (ca 12–15 min). Låt svalna något.
-
Dela laxen i mindre bitar.
-
Blanda quinoa med spenat, körsbärstomater, gurka och rödlök i en stor skål.
-
Vänd försiktigt ner avocadon.
-
Vispa ihop olivolja, citronsaft, gurkmeja, svartpeppar och senap till en dressing.
-
Häll dressingen över salladen, strö på kärnorna och toppa till sist med laxen.